Δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις για…απαιτητικούς ενδιαφερόμενους!

αισθητική χειρουργική

  Οι πλαστικοί χειρουργοί Ά. Νταμάγκας, Π. Μάνταλος, Κ. Σπηλιόπουλος απαντούν στην κοινωνιολόγο Δρ. Γεωργία Δηλάκη

   Αισθητική πλαστική χειρουργική: μια προσωπική επιλογή -με πολλές απαιτήσεις και πολλές προσδοκίες- στο πλαίσιο της δυναμικής ενασχόλησης με το σώμα μας και της προσπάθειας για την πραγμάτωση του «καλύτερου», του «ελκυστικότερου», του «τελειότερου» εαυτού μας.

   Καταξιωμένοι πλαστικοί χειρουργοί, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, με συνεχή παρουσία στις εξελίξεις της ειδικότητάς τους, «φωτίζουν» -μέσα από συνεντεύξεις που μου παραχώρησαν- σημαντικές πτυχές δημοφιλών αισθητικών επεμβάσεων αλλά και μη επεμβατικών τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής. Αναδεικνύουν τη σημασία της επιλογής του κατάλληλου για εμάς πλαστικού χειρουργού και την αξία της προεγχειρητικής συνεδρίας, μιλούν για τις σύγχρονες τάσεις της αισθητικής χειρουργικής και απαντούν σε όσα θέλουμε να μάθουμε για να εξασφαλίσουμε το ζητούμενο, δηλαδή το φυσικότερο, ασφαλέστερο, μακροχρόνιο και εξατομικευμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

damagas aris4   Η ρινοπλαστική αποτελεί μια επέμβαση απαιτητική σε επίπεδο χειρουργικών χειρισμών αλλά και συνδεδεμένη με τα υψηλότερα επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης, χάρη στα μόνιμα, πολλαπλά αισθητικά και ιατρικά οφέλη που προσφέρει. Ο πλαστικός χειρουργός Άρης Νταμάγκας, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, αναδεικνύει ότι κάθε επέμβαση ρινοπλαστικής είναι μοναδική, εξηγώντας πώς θα εξασφαλίσουμε το επιτυχημένο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα τόσο στην πρωτογενή (που πραγματοποιείται για πρώτη φορά) όσο και στην δευτερογενή  (διορθωτική) ρινοπλαστική.

   Αποφασίσαμε να υποβληθούμε σε ρινοπλαστική. Τι να προσέξουμε;

   Την επιλογή του πλαστικού χειρουργού, που χρειάζεται να γίνεται με βάση την εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την εμπειρία του. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί τη σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική, που είναι η όσο το δυνατό πιο ατραυματική διαδικασία, με την αφαίρεση της ελάχιστα απαραίτητης ποσότητας του ιστού της μύτης, που θα κάνει την επέμβαση ασφαλή, πιο ανώδυνη, με γρήγορη ανάρρωση.

   Παράλληλα, η παρέμβασή του θα πρέπει να σας διασφαλίσει –εκτός από το αισθητικό- και το απολύτως λειτουργικό αποτέλεσμα, που είναι η ελεύθερη ρινική αναπνοή και η καλή όσφρηση. Επομένως, η διόρθωση και της τυχόν σκολίωσης ρινικού διαφράγματος και των υπερτροφικών κογχών ή η προσαρμογή του διαφράγματος στην τροποποιημένη μύτη -για να μην προκύψουν προβλήματα αναπνοής στο μέλλον- είναι διαδικασία που χαρακτηρίζει κάθε επιτυχημένη ρινοπλαστική.

   Πώς θα αξιοποιήσουμε την προεγχειρητική συνεδρία με τον πλαστικό χειρουργό;

   Η συνεργασία σας με τον πλαστικό χειρουργό στην προεγχειρητική συνεδρία θα οδηγήσει στο σωστό σχεδιασμό της επέμβασης, την εξατομίκευση και το φυσικό αποτέλεσμα.

   Ενημερώστε τον πλαστικό χειρουργό με ειλικρίνεια για το ιατρικό ιστορικό σας, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας. Η εκτίμηση της μύτης αλλά και των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου σας, εκ μέρους του πλαστικού χειρουργού, θα καθορίσουν τη μέθοδο και την τεχνική που θα ακολουθηθεί στην περίπτωσή σας.

   Η λεπτομερής προεγχειρητική αξιολόγηση και οι ρεαλιστικοί στόχοι, που θα τεθούν, θα σας προσφέρουν τη σιγουριά ότι θα αποκτήσετε την ιδανική μύτη για το πρόσωπό σας με ακρίβεια και προβλεψιμότητα.

   Ποιοι παράγοντες, που εξαρτώνται από εμάς, συμβάλλουν στο επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα;

   Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, την εργασία και τον τρόπο ζωής σας ο πλαστικός χειρουργός θα εξατομικεύσει τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες. Ακολουθώντας τες προσεκτικά, φροντίζοντας για την ξεκούρασή σας τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση και αποφεύγοντας την έντονη σωματική άσκηση για την προστασία από τυχόν χτυπήματα συμβάλλετε σημαντικά στο βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

   Πώς θα διασφαλίσουμε την επιτυχία μιας επανεπέμβασης ρινοπλαστικής;

   Χρειάζεται να περιμένουμε την υποχώρηση του οιδήματος και την οριστικοποίηση του αποτελέσματος της πρώτης ρινοπλαστικής, ώστε να αξιολογηθεί σωστά το πρόβλημα και να σχεδιαστεί με ακρίβεια το νέο χειρουργικό πλάνο. Στην περίπτωση της δευτερογενούς ρινοπλαστικής η επέμβαση είναι ακόμα πιο απαιτητική τεχνικά, αφού ο στόχος είναι η αισθητική βελτίωση της μύτης, η επίτευξη της λειτουργικότητας και η ελαχιστοποίηση των επιπλέον ουλών. Επιλέγοντας πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στην επανορθωτική χειρουργική της μύτης και τη χρήση μοσχευμάτων –μια διαδικασία σχεδόν αναπόσπαστη με τις διορθωτικές ρινοπλαστικές- δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της επαναληπτικής επέμβασης.

 

mantalos panagiotis   Αυξητική στήθους: η αγαπημένη αισθητική επέμβαση των γυναικών, οι οποίες αποφασίζουν, πλέον, πιο εύκολα να βελτιώσουν την εικόνα, την αυτοπεποίθηση και την καθημερινότητά τους. Η αυξητική στήθους καθαυτή είναι υπόθεση λίγων ωρών χειρουργείου…αλλά η επιτυχία της απαιτεί το συνδυασμό σωστής προετοιμασίας, απόλυτης εξατομίκευσης και άριστης εγχειρητικής τεχνικής. Ο Πλαστικός χειρουργός Παναγιώτης Μάνταλος, MD, PhD, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Metropolitan General, αναδεικνύει τους παράγοντες που θα «ξεκλειδώσουν» το επιτυχημένο αποτέλεσμα στην αυξητική στήθους.

   Πώς θα αποκτήσουμε το ιδανικό για το σωματότυπό μας στήθος, με  φυσικότητα και διάρκεια; Σε ποιους παράγοντες χρειάζεται να εστιάσουμε για ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα;

   Ανάλογα με το σωματότυπο της γυναίκας (ύψος, βάρος, κατανομή λίπους, μυϊκή μάζα, φυλή, κλπ) και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε στήθους, π.χ. το μέγεθος της θηλής, την ύπαρξη πτώσης, την περίμετρο του θώρακα, το προϋπάρχον μέγεθος του στήθους, τις διαστάσεις της βάσης του μαστού της, κλπ, υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία ο Πλαστικός χειρουργός θα πετύχει το ιδανικό γι’αυτήν στήθος. Τα κριτήρια αυτά συνδυάζονται με τον υποκειμενικό παράγοντα, δηλαδή τις προσωπικές επιθυμίες της ενδιαφερόμενης.

   Ο τρόπος για να πετύχουμε φυσικό αποτέλεσμα και με διάρκεια είναι η αποφυγή της επιλογής μεγάλου μεγέθους ενθέματος, δηλαδή της υπερβολής. Τα μικρά ως μεσαία μεγέθη ενθέματος προσφέρουν φυσικότητα και μεγάλη διάρκεια, αφού εξασφαλίζουν ότι οι μαστοί δεν θα παρουσιάσουν πτωτική τάση με τα χρόνια, ενώ  είναι και πιο ασφαλή.

   Η εμπειρία του Πλαστικού χειρουργού και η υποκείμενη ανατομία της γυναίκας είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το αισθητικό αποτέλεσμα της αυξητικής στήθους. Το είδος του σωματότυπου της γυναίκας θέτει και το βαθμό δυσκολίας της επέμβασης. Για παράδειγμα, ακόμα και για έναν Πλαστικό χειρουργό με μεγάλη εμπειρία στην αυξητική στήθους ένας «δύσκολος» σωματότυπος μπορεί να καταστήσει το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα πρόκληση, ενώ αντίστροφα ένας «εύκολος» σωματότυπος μπορεί να κάνει εύκολη την επίτευξη του άριστου αισθητικού αποτελέσματος ακόμα και για έναν Πλαστικό χειρουργό με όχι και τόσο μεγάλη εμπειρία στην αυξητική στήθους.

   Ποια είναι η αξία της συζήτησης (consultation) με τον Πλαστικό χειρουργό στην πρώτη επίσκεψη όσον αφορά την αυξητική στήθους;

   Η επιτυχία της επέμβασης συνίσταται σε μια σειρά επιλογών, που θα κάνει η γυναίκα με τον Πλαστικό χειρουργό της στην πρώτη επίσκεψη μέσα από διεξοδική συζήτηση. Οι επιλογές αυτές αφορούν:

 • Πώς θα γίνει η επέμβαση. Με ενθέματα, με λιπομεταφορά ή με συνδυασμό τους;
 • Από πού θα εισέλθει το ένθεμα, δηλαδή η προσπέλαση. Με τομή στην υπομάστια αύλακα, με περιθηλαία τομή ή με μασχαλιαία τομή;
 • Αρκεί η αυξητική ή μήπως χρειάζεται και ανόρθωση του στήθους ταυτόχρονα;
 • Σε τι βάθος θα γίνει η θήκη για την είσοδο των ενθεμάτων; Θα τοποθετηθούν υπομυϊκά (dual plane), υποαδενικά (subglandular), υποπεριτονιακά (subfascial);
 • Τι τύπου ένθεμα θα χρησιμοποιηθεί; Σιλικόνης, σιλικόνης με περίβλημα πολυουρεθάνης ή φυσιολογικού ορού;
 • Ποιο θα είναι το σχήμα των ενθεμάτων; Ανατομικό (σταγόνα) ή ημισφαιρικό;
 • Ποια θα είναι η προβολή (projection) των ενθεμάτων (δηλαδή ο λόγος της διαμέτρου της βάσης προς το ύψος τους, που καθορίζουν το πόσο θα προεξέχουν από το σώμα); Χαμηλή, μέτρια, υψηλή ή πολύ υψηλή;
 • Ποιο θα είναι το μέγεθος των ενθεμάτων. Για τον προσδιορισμό του αξιολογούνται πολλοί παράγοντες, όπως το ύψος, η περίμετρος του θώρακα, ο σωματότυπος και γενικά οι αισθητικές αναλογίες της γυναίκας, το υφιστάμενο στήθος αλλά και οι υποκειμενικές της επιθυμίες.
 • Αν θα χρειαστούν παροχετεύσεις ή όχι.
 • Το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί. Η αυξητική στήθους πραγματοποιείται, συνήθως, με γενική αναισθησία και σπάνια με μέθη ή τοπική αναισθησία.
 • Πού θα γίνει η επέμβαση. Προτείνεται, πάντα, η πραγματοποίησή της σε καλά οργανωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
 • Ενημέρωση της ενδιαφερόμενης για αυξητική στήθους σχετικά με την κάψα και πώς μπορεί να δημιουργηθεί αλλά και για μια νέα, πολύ σπάνια (1/30.000 περιπτώσεων) νόσο, το αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων (ALSL), που σχετίζεται  με τα ενθέματα τραχείας επιφάνειας. Η επιλογή ενθεμάτων εξωτερικής επιφάνειας microtexture ή nanotexture εκμηδενίζει σχεδόν την πιθανότητα ακόμα και αυτής της σπάνιας επιπλοκής.
 • Ενημέρωση της γυναίκας για το μετεγχειρητικό διάστημα και την τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών.

   Τι χρειάζεται να προσέξουμε στην επιλογή των ενθεμάτων για την ασφάλειά μας και την αντοχή του υλικού στο χρόνο;

   Τα ενθέματα στήθους που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς, όπως το FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ ή της Ευρώπης (CE). Τα περισσότερα ενθέματα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και δίνονται, πλέον, με εγγύηση εφ’όρου ζωής, είναι, δηλαδή, κατασκευασμένα με προοπτική να διαρκέσουν για πάντα.

   Το στήθος αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας. Οι Ελληνίδες θέτουν ως προτεραιότητα την εικόνα του στήθους τους σε σύγκριση με άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματός τους; Σε τι βαθμό, σύμφωνα με την εμπειρία σας και την επικοινωνία με τις ενδιαφερόμενες;

   Οι Ελληνίδες ενδεχομένως περισσότερο από τις Ασιάτισσες θέτουν ως προτεραιότητα το στήθος τους σε σχέση με άλλα σημεία του σώματός τους. Τα αρνητικά συναισθήματα ανασφάλειας για την εικόνα του μικρού στήθους αλλά και θετικά κίνητρα για αύξηση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σαν γυναίκα, οδηγούν στο ιατρείο του Πλαστικού χειρουργού ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, που αναδεικνύουν την αυξητική στήθους στην πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση, πλέον, παγκοσμίως.

 

spiliopoulos konstantinos   Μπότοξ, υαλουρονικό, μεσοθεραπεία και άλλες μη χειρουργικές επιλογές για νεανικότερη εικόνα…έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και χρόνια χάρη στο άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα και την άμεση επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες που εξασφαλίζουν. Ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, παρουσιάζει τη συμβολή των μη επεμβατικών τεχνικών στην αντιγήρανση, τους παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε μια ασφαλή, άρτια, επιτυχημένη μη χειρουργική εφαρμογή και τα οφέλη των ενέσιμων υλικών τελευταίας γενιάς.

   Μπορούν οι μη επεμβατικές τεχνικές να καθυστερήσουν τη γήρανση;

   Τα τελευταία χρόνια έχουμε μελετήσει εντατικά τη διαδικασία της γήρανσης και έχουμε κατανοήσει ότι πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων και όχι για μια απλή πτώση των ιστών. Οι μη επεμβατικές τεχνικές μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια αλλά και αυτή καθαυτή τη διαδικασία της γήρανσης. Υπάρχουν τεχνικές όπως το PRP (Platelet Rich Plasma) ή η απομόνωση βλαστοκυττάρων που ενεργοποιούν μηχανισμούς επανόρθωσης και επιβραδύνουν τη γήρανση στην κυριολεξία. Όμως και πιο απλές τεχνικές, όπως ένα απλό υαλουρονικό, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη εκδήλωση της γήρανσης που είναι η απώλεια όγκου.

   Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μη επεμβατικές τεχνικές μπορούν ακόμα και να υποκαταστήσουν μια πλαστική επέμβαση;

   Παλαιότερα ακόμη και για μικρά αισθητικά προβλήματα, όπως ένας μικρός ύβος στη ράχη της μύτης, ήταν μονόδρομος η χειρουργική επέμβαση. Σήμερα μπορούμε παίζοντας με τους όγκους και τις σκιάσεις του φωτός να καμουφλάρουμε τέτοιου είδους προβλήματα με τη χρήση ενέσιμων προϊόντων. Επιπλέον η μεγάλη πρόοδος στον τομέα των λέιζερ μας έχει δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα και τη χροιά του δέρματος που ακόμη και μια επέμβαση δεν θα μπορούσε να επιτύχει.

   Τι χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας για μια ασφαλή, άρτια και επιτυχημένη μη χειρουργική εφαρμογή;

   Ίσως η πιο σημαντική λέξη να είναι η εμπιστοσύνη στον γιατρό που εκτελεί την εφαρμογή. Πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία γιατί επιπλοκές ακόμη και των ενέσιμων προϊόντων μπορεί να είναι καταστροφικές. Είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα πρέπει να είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα. Αυτό ίσως σημαίνει και μια υψηλότερη τιμή. Το πλέον σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να επιλέγουμε με πρώτο και μόνο κριτήριο την τιμή γιατί έτσι γινόμαστε πολλές φορές συμμέτοχοι στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

   Υπάρχουν κίνδυνοι από την «κατάχρηση» των ενέσιμων εφαρμογών, π.χ. την πολύ συχνή επανάληψη του μπότοξ; Ποια είναι τα όρια που θέτετε ως πλαστικός χειρουργός;

   Όπως και με κάθε κατάχρηση έτσι και με τα ενέσιμα προϊόντα οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Για παράδειγμα, η κατάχρηση των τοξινών (μπότοξ κλπ.) μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία αντισωμάτων ή ολική ατροφία των μυών. Η κατάχρηση χημικών πίλινγκ ή λέιζερ μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση του δέρματος κλπ. Τα όρια σε κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένα γι’αυτό και δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε, απλά να προτρέψουμε να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού που εμπιστεύεστε.

   Ποια είναι η φιλοσοφία σας για τις υπερβολές, ειδικά όσον αφορά μικρές ηλικίες; (π.χ. διογκωμένα χείλη ακόμα και σε ανήλικες).

   Πολύ συχνά κόσμος σχολιάζει τις υπερβολές. Όμως η οποιαδήποτε υπερβολή είναι ένα προσωπικό ζήτημα και σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν δημιουργεί κάποιο κίνδυνο στην υγεία, δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια. Θέλω να πω ότι η «υπερβολή» για ένα άτομο είναι το «φυσιολογικό» για κάποιο άλλο. Ακόμη και οι γιατροί διαφορετικών περιοχών π.χ. λατινικής Αμερικής σε σχέση με Ευρώπη, διαφωνούν στο τι είναι πολύ ή λίγο, μεγάλο ή μικρό. Φυσικά πολλές φορές και εγώ και συνάδελφοι έχουμε βρεθεί στη θέση να διαφωνήσουμε με κάποιον υποψήφιο, όμως θα βρεθεί κάποιος άλλος γιατρός να το κάνει απλά και μόνο επειδή θα έχει άλλο αισθητικό κριτήριο. Το ιπποκρατικό «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» να είναι το ιατρικό μας όριο.

   Τι μας υπόσχονται τα ενέσιμα υλικά τελευταίας γενιάς; Ποια είναι τα οφέλη τους σε επίπεδο αισθητικού αποτελέσματος, φυσικότητας, διάρκειας;

   Οι τελευταίες γενιές των ενεσίμων είναι σαφώς όλο και πιο ασφαλείς για τον οργανισμό μας και τα προϊόντα αποκτούν ειδικές προδιαγραφές για τη χρήση σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματος. Τα καινούρια υλικά έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα, όπως για παράδειγμα τα χείλη, δίνοντας ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει για τους μαύρους κύκλους ή ακόμη και για τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε κάποιο μέρος του σώματος, όπως είναι οι γλουτοί. Τα προϊόντα που βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο κλινικών δοκιμών υπόσχονται ολική ανάπλαση ιστών που έχουν φθορά λόγω γήρατος ή και τραύματος.