Ελληνικό καλοκαίρι…θα συναντηθούμε στην παραλία!

οκτώ πολύτιμα οφέλη της θάλασσας

  Οκτώ πολύτιμα οφέλη της θάλασσας

   Θάλασσα και Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, αφού η θάλασσα αποτελεί δώρο, το οποίο γενναιόδωρα η φύση έχει χαρίσει στη χώρα μας…γαλάζια, τυρκουάζ, σκούρα μπλε, γκρίζα, ήρεμη, κρυστάλλινη, ταραγμένη, φουρτουνιασμένη…όπως και να είναι η θάλασσα είναι πηγή ομορφιάς, εμπειριών, ζωής. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ωστόσο υπάρχουν πολλά στοιχεία γι’αυτήν που δεν γνωρίζουμε ή υποτιμάμε.

   Από την αρχαιότητα καλλιτέχνες και επιστήμονες υμνούν το αλμυρό υγρό στοιχείο, ενώ η αξιοποίηση της θάλασσας για θεραπευτικούς σκοπούς πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού, ιδρύοντας στην Κω το σημαντικότερο από τα 300 Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας. Τα ιστορικά συγγράμματα, από την εποχή του Ηροδότου και του Ευριπίδη, αναφέρουν τη θαλασσοθεραπεία ως μέθοδο αντιμετώπισης ασθενειών. Παράλληλα η θάλασσα θεωρήθηκε μέσο κάθαρσης: όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ευριπίδης στην τραγωδία Ιφιγένεια η εν Ταύροις «θάλασσα κλύζει πάντα των ανθρώπων κακά», δηλαδή «η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά των ανθρώπων». Αυτό το ρητό επιβεβαιώθηκε στην Ευρώπη από τον Γάλλο βιολόγο Rene Quinton, ο οποίος το 1899 απέδειξε επιστημονικά ότι το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, καθιερώνοντας τη θαλασσοθεραπεία ως μέθοδο εναλλακτικής θεραπείας.

   Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στην παραλία ας μην μας απασχολήσει μόνο το πόσο θα μαυρίσουμε αλλά πώς θα αξιοποιήσουμε –τηρώντας, φυσικά, τα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία- τις ιδιότητες της θάλασσας για να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό μας, αφού έρευνες και ειδικοί την αναδεικνύουν, πλέον, στην ιδανική επιλογή για τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία!

   Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

  Τα μέταλλα, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αμινοξέα που περιέχει το θαλασσινό νερό και απορροφώνται όσο κολυμπάμε ενισχύουν την αντίσταση του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια. Παράλληλα η κολύμβηση κάνει το σώμα μας πιο ανθεκτικό σε στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας.

   Βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος

   Η σύνθεση του θαλασσινού νερού δρα κατά των λοιμώξεων και των φλεγμονών του αναπνευστικού, αποσυμφορώντας τη ρινική κοιλότητα. Έτσι, από την εισπνοή του θαλασσόνερου ωφελημένα είναι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από παθήσεις του αναπνευστικού, όπως χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα. Γι’αυτό, εξάλλου, οι ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό αποδεικνύονται, συχνά, εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικές από τις φαρμακευτικές λύσεις.

   Τόνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας

   Η κολύμβηση βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα και βελτιώνει την πίεση και τον καρδιακό παλμό. Όπως, μάλιστα, έχει αναδειχθεί από έρευνα που διεξήχθη στην κλινική Cooper στο Dallas και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Aquatic Research and Education, οι κολυμβητές είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε σχέση με τους δρομείς.

   Βελτίωση της όψης και της υγείας του δέρματος

   Ο συνδυασμός του ήλιου με το θαλασσινό νερό έχει αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως η ακμή, το ατοπικό έκζεμα και η ψωρίαση. Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε μαγνήσιο προάγει την αντιοξείδωση και αποτοξινώνει τα κύτταρα του δέρματος, ενώ το ασβέστιο συμβάλλει στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας.

   Σωματική άσκηση

   Δεν είναι τυχαίο που η κολύμβηση θεωρείται η καλύτερη αερόβια άσκηση για όλες τις ηλικίες, αφού γυμνάζει παράλληλα πολλούς μύες του σώματος χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις. Προσφέρει, επομένως, τη δυνατότητα για καύση πολλών θερμίδων, απώλεια λίπους, αύξηση του μεταβολισμού, σώμα πιο δυνατό, ευέλικτο και γραμμωμένο αλλά και τονωμένη αυτοπεποίθηση.

ofeli thalassas gia ton organismo2   Συναισθηματική ευεξία

   Πολλά από τα συστατικά του θαλασσινού νερού εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μας, δηλαδή του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που θεωρείται η «ορμόνη της καλής διάθεσης». Το διάλλειμα από την καθημερινότητα, που μας προσφέρει η επίσκεψη στη θάλασσα, λειτουργεί επιπρόσθετα υπέρ της συναισθηματικής μας ευεξίας, αφού μας βοηθά να αποβάλλουμε το άγχος και μας ηρεμεί. Και, βέβαια, ακόμα και λίγες ώρες χαλάρωσης αρκούν για να αντλήσουμε θετικά συναισθήματα μέσα από τις σχέσεις, αφού η θάλασσα προσφέρεται για ξένοιαστες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα αλλά και για νέες γνωριμίες που θα δώσουν ενδιαφέρον στη ζωή μας ή ίσως να εξελιχθούν και σε σχέσεις που θα αντέξουν στο χρόνο!

   Ενδυνάμωση της γνωστικής λειτουργίας και δημιουργικότητα

   Η ομορφιά της θάλασσας, που τη βιώνουμε με όλες μας τις αισθήσεις, επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να ανασυγκροτηθεί, προσφέροντάς μας μεγαλύτερη διαύγεια. Έτσι, διευκολυνόμαστε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε γιατί τα βλέπουμε με πιο «καθαρή ματιά», μπορούμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί σε οτιδήποτε κι αν ασχολούμαστε αλλά και να δημιουργήσουμε νέες ιδέες, να αντλήσουμε έμπνευση για το μέλλον, να σχεδιάσουμε καινούρια ξεκινήματα και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να εξελιχθούμε.

   Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

   Πέρα από τα ανόργανα άλατα, που περιέχει το θαλασσινό νερό και έχουν θετική επίδραση στις διαταραχές του ύπνου, η απομάκρυνση του στρες, η χαλάρωση και οι θετικές σκέψεις συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

   Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προστατέψουμε τον πλούτο που η θάλασσα φιλοξενεί και τα ανεκτίμητα οφέλη που μας προσφέρει! Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η διασφάλιση της ανθρώπινης ευημερίας είναι αδιαχώριστη από τη διαφύλαξη και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων της Γης. Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση είναι μερικοί από τους κινδύνους που απειλούν τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Παρόλο που μία μεμονωμένη μας ενέργεια για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μπορεί να μας φαίνεται ασήμαντη, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η δέσμευση για δράσεις ατομικά και συλλογικά μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία των θαλασσών μας!

   Καλή αντάμωση στις παραλίες!